När man har städat, köpt och sålt en lägenhet, packat in allting i lådor – just då kan det vara svårt att ha disciplin och ork till att transportera flyttlasset själv också. När man ska anlita flytthjälp kan det vara svårt att veta ungefär hur mycket det kommer kosta, särskilt om man aldrig har tagit hjälp av flyttfirma förut. Det har även kommit upp en del fall de senaste åren med missnöjda kunder som bland annat har fått saltade fakturor, skadat gods och tillkomna avgifter som tidigare varit dolda.
När man anlitar en flyttfirma kan det vara bra att veta – ungefär – vad slutpriset kan tänkas landa på och vilka faktorer som spelar in. Läs vidare för att lära dig mer.
Självfallet kostar en flytt olika mycket beroende på hur mycket det är som ska flyttas. På samma naturliga sätt skiljer det sig också om det är ett privathushåll, eller ett företag med 20 anställda som ska flytta.
Det är bra att vara tydlig med flyttfirman angående detta, och man kan gärna tala i antal personer. Mätstockar som ”3 personer från en lägenhet” eller ”20 personer från kontor” hjälper flyttfirman att utföra jobbet bättre, och därmed även göra en mer precis bedömning gällande slutpriset.
Allra vanligast är det att man betalar en flyttfirma per timma. Normalt sett ligger detta pris mellan 350-550 kronor i timmen för en av firmans medarbetare och ett flyttfordon. I de allra flesta fall sjunker priset per medarbetare något när du anlitar firman för en flytt som kräver fler än en medarbetare.
Oftast kan du alltså räkna med en timkostnad på ca 500 till 1000 kronor. Det här priset inkluderar då två flyttgubbar med bil. Om vi utgår från ett tvärsnitt, skulle alltså en flytt som tar 8 h med hjälp av två flyttgubbar och en bil, kosta från 4 000 kronor och uppåt. Till det här är det också vanligt att en milkostnad för flytten tillkommer. Det bästa är att helt enkelt diskutera dessa detaljer närmre med firman i fråga.
För att få mer exakta priser rekommenderas det att kontakta olika flyttfirmor och be om offert. Ett annat alternativ är att använda så kallade ”offertsidor”, som ställer olika firmors offerter mot varandra.