Bodelning – om förhållandet tar slut

Hur lycklig man än är när man flyttar ihop i det nyfunna huset, lika sorgligt kan det kännas när förhållandet tar slut några år senare. Kanske har man glidit ifrån varandra eller så var huslivet tillsammans inte det ni båda innerst inne drömt om. Många äktenskap i Stockholm tar slut efter bara några år, det är den krassa sanningen. De flesta som separerar eller skiljer sig lyckas ändå göra det som vänner och komma överens om hur de ska dela upp de gemensamma tillgångarna och vad de ska göra med huset. Det är inte ovanligt att någon bor kvar, framför allt om man har gemensamma barn, och blir utköpt av den andra.

Fördelarna med äktenskapsförord

Om ett par gifter sig och flyttar ihop kan de välja att skriva ett äktenskapsförord. I ett äktenskapsförord kan de komma överens om att vissa enskilda egendomar ska förbli enskilda även efter en skilsmässa. De kan komma överens om att alla enskilda egendomar ska fortsätta vara enskilda, eller bara en del av dem, till exempel ett företag eller ett fritidshus som någon äger tillsammans med släktingar. Det viktiga är att man är överens och båda undertecknar avtalet. Många tycker det känns olustigt att redan när man gifter sig hålla på och dividera kring mitt och ditt, men ur en juridisk synvinkel är ett äktenskapsförord mycket bra, båda parterna vet vad som gäller, och egendomarna blir inte en faktor som påverkar äktenskapet.

Inte alltid rättvist

Dock kan ett äktenskapsförord också skapa orättvisor. Ponera till exempel en make som ägnar hela dagarna åt sitt företag, som blomstrar och går med vinst. För pengarna köper han sommarhus, bilar och båtar som paret använder men som är hans egendom enligt äktenskapsförordet, liksom företaget. Kvinnan är hemma, lever lyxhustruliv och tar hand om barnen. Hon jobbar inte och har därmed ingen egen lön eller pensionsgrundande inkomster. Vid en skilsmässa behåller maken all sin egendom och hon går lottlös. Hon borde aldrig skrivit på något äktenskapsförord.

Giftorättsgods och bodelning

Om inget äktenskapsförord finns, läggs parets alla enskilda egendomar i en pott vid en skilsmässa, det så kallade giftorättsgodset. Giftorättsgodset kan innehålla pengar, fastigheter, aktier, föremål eller företag - allt slängs in och ska delas upp lika mellan parterna. Och med lika menar vi verkligen 50-50. Den här uppdelningen kallas för bodelning och kan visa sig vara en källa till stora konflikter exmakar emellan. För att använda företagaren i det förra exemplet kanske han känner att hon snyltar på allt han byggt och tjänat ihop, hon som bara gått hemma och dragit. Hon i sin tur, ser det som sin enda chans att komma ur äktenskapet med förhoppningen om någon sorts drägligt liv; hon har ju ändå stannat hemma för hans skull och skött om hushållet och tagit hand om barnen. Kanske hade det varit bra för båda om de tidigare under äktenskapet pratat ut om sina könsroller? Nu blir det i alla fall så att egendomarna delas upp lika mellan dem, och de är antagligen bittra fiender resten av livet.

Skaffa professionell hjälp

Det kan vara svårt att värdera och dela upp all gemensam egendom rättvist. Hamnar man i konflikt eller har svårt att komma överens kan man vända sig till en jurist med inriktning på familjerätt, som kan hjälpa till att göra en värdering och få förslag på hur egendomen kan delas upp. Man kan också vända sig till tingsrätten i Stockholm och få en bodelningsförrättare utsedd. En bodelningsförrättare är en advokat som har till uppgift att få parterna att komma överens och undvika att de stämmer varandra inför domstol. Bodelningsförrättaren gör tydligt för parterna vad algen säger och hur de måste dela upp godset. Får inte bodelningsförrättaren parterna att frivilligt komma överens kan han göra en tvångsfördelning av giftorättsgodset som blir klubbat i tingsrätten.

Skriv ett äktenskapsförord

Vill man undvika denna typ av deprimerande efterdyningar av sitt äktenskap, som började så härligt med inflyttning i den vackra villan, gör man rätt i att på ett tidigt stadium komma överens om hur det blir med egendomen efter en eventuell skilsmässa. Skriv ett äktenskapsförord som är rättvist för båda, hur oromantiskt det än känns, och se till att ta hjälp av en advokat som kan familjerätt. För handen på hjärtat - om kärleken inte klarar av lite handfast juridik kanske den inte var så glödhet som ni först trodde?

Mer information om familjerätt finns att hitta här: https://www.familjerättstockholm.com.

29 Apr 2018